Wie zijn wij?

Provincie Antwerpen faciliteert kennisdeling

Op autonoom provinciebedrijf (apb) Campus Vesta brengt de provincie Antwerpen als eerste alle opleidingen voor brandweer, politie, dringende geneeskundige hulpverleners en specialisten rampenmanagement samen.

Meer dan 100 vaste werknemers staan op Campus Vesta voor je klaar. Dat team bestaat uit vaste instructeurs die in hun vrije tijd bij de brandweer of civiele bescherming actief zijn, instructeurs die naast medische opleidingen ook nog deeltijds op spoedgevallen- of ambulancediensten werken, politieprofessionals die jaren op straat stonden, pedagogen en ondersteunende diensten zoals een hr, communicatie, financieel, catering en logistiek team.

Docentenkorps met terreinervaring

Het vaste team wordt omringd door meer dan 700 getalenteerde freelance docenten en fantastische rollenspelers, die niets liever doen dan hun relevante praktijkervaring met jou te delen.  

MUG-verpleegkundigen die je leren reanimeren, beroepsbrandweermannen die je kleine blusmiddelen uitleggen, politie die je leert omgaan met agressie, magistraten die je rechtsvakken geven, crisiscommunicatiespecialisten die je sociale media tips geven,...
 

Netwerken rendeert

Op Campus Vesta bouwen we bruggen tussen publieke veiligheidsdiensten en het bedrijfsleven. Bovendien zoeken we constant out of the box naar de beste docent voor de meest geslaagde opleiding.

We durven het al eens groots zien. Voor een studiedag rond cybercrime overtuigen we de FBI en softwarebedrijven om naar België af te zakken. Voor de opleiding rampenmanagement delen de organisatoren van Tomorrowland dan weer hun expertise met Campus Vesta. Opportuniteiten spotten om kennisdeling in gang te zetten, is echt ons ding!

Divers opleidingsaanbod

Naast een ruim aanbod aan standaard- en gespecialiseerde opleidingen, bieden we vooral heel wat formules op maat aan. Zowel aan de publieke sector als aan het bedrijfsleven. Je preventieadviseur bezorgt ons de opleidingsnoden, wij brainstormen over de uitwerking!
 

Campus Vesta werkt mee aan internationaal wetenschappelijk onderzoek en organiseert voor de Europese Commissie een aantal opleidingen. In de HEAT opleiding - ofwel hostile environment awareness training - worden diplomaten en werknemers van ngo's voorbereid op zendingen naar hoog-risicogebied. Ze leren omgaan met corruptie, strategisch nadenken over hun veiligheid, communiceren onder stress en staan zelfs stil bij de kans op kidnapping.

Grootschalige rampen- en terreuroefeningen

De jaarlijkse rampenoefening in het kader van de opleiding postgraduaat rampenmanagement, die we samen met Universiteit Antwerpen organiseren, groeide de voorbije tien jaar uit tot een gevestigde waarde. Sinds 2014 rollen we ook regelmatig complexe terreurscenario's uit voor de Europese Commissie, waarbij hulpverleners, special forces en civiele bescherming vanover heel Europa in Ranst komen trainen.  

Lokale hulpdiensten trainen op de autostrade op zware kettingbotsingen.

Terrein van meer dan 37 ha

Het immense terrein in Ranst was aanvankelijk een Engels militair kamp. De barakken en hangars komen nu van pas voor de meest uiteenlopende scenariotrainingen.  

Elk jaar creëren we nieuwe opleidingsobjecten of renoveren we iets van de bestaande infrastructuur. Wat denk je bijvoorbeeld van een appartementsgebouw met ondergrondse parkeerplaats voor evacuaties en brandtrainingen, druglabo's met boobie traps, een oefensite voor gaspakkendragers en adviseurs gevaarlijke stoffen, een schietstand en een heus oefendorp?

Industriële brandbestrijding voor Seveso-bedrijven en zware industrie

Uniek in België wordt onze nieuwe oefenplaat voor Seveso-bedrijven, haven en petrochemische sector met innovatief waterzuiveringssysteem. De site is nog volop in opbouw. We gaan er industriële installaties met meerdere etages opzetten.